فهرست مطالب

فصلنامه ابن سینا
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 81، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • باقر حسنوند، اسفندیار آزاد*، محسن اسکندری صفحات 4-19
    زمینه و اهداف

    مسایل شغلی از مهمترین عوامل ایجاد کننده استرس است. این پژوهش با هدف طراحی واعتباریابی برنامه آموزشی مدیریت استرس شغلی در کارکنان نیروی دریایی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات ترکیبی بود که با روش گراندد تیوری و مدل یابی انجام شد. در مرحله کیفی، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه متخصصان حوزه صنعتی - سازمانی و شغلی، کارکنان ارشد صف و ستاد بود که با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 22 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مرحله شامل مصاحبه بود. همچنین در مرحله کمی، جامعه آماری شامل کارکنان صف و ستاد نیروی دریایی بود که با روش نمونه گیری در دسترس 300 نفر انتخاب شدند و اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS تحلیل شد و برازش مدل مورد بررسی قرار گرفت. برای ساخت برنامه آموزشی، از بین جامعه آماری مرحله کیفی، تعداد 12 نفر متخصص و صاحب نظر انتخاب شدند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش در مرحله کیفی نشان داد تعداد 114 مفهوم استخراج و 23 مولفه به دست آمد و در 6 بعد اصلی شامل عوامل علی، مقوله اصلی، عوامل زمینه ساز، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها دسته بندی شدند. نتایج مدل یابی نشان داد مدل از برازش خوبی برخوردار است و 60% از واریانس استرس شغلی را تبیین کرد. همچنین با در نظر گرفتن نتایج مراحل قبلی، بسته مدیریت استرس شغلی (بسته اولیه) تدوین شد. این بسته در 12 جلسه 2 ساعته تنظیم و روایی صوری و محتوایی (لاوشه) آن محاسبه و تایید شد.

    نتیجه گیری: 

    می توان از برنامه آموزشی طراحی شده در این پژوهش، به منظور مدیریت استرس شغلی کارکنان نیروی دریایی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، کارکنان نیروی دریایی، برنامه آموزشی
  • امید قبادی، انوشه شریفان، ویدا پسرکلو، عطاء الله رفیعی تبریزی، یلدا علیزاده، وحید امجد، افشین آخوندزاده بستی* صفحات 20-30
    زمینه و اهداف

    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از شایع ترین پاتوژن های قابل انتقال از موادغذایی به انسان است که به مراتب از غذاهای بیمارستانی بیشتر جداسازی شده است و در بروز مسمومیت های غذایی نقش بسیار مهمی دارد. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع سوش های استافیلوکوکوس اوریوس جداسازی شده از نمونه های گاواژ بیماران و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها در یکی از بیمارستان های نظامی شهر تهران انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد 122 نمونه گاواژ مورد استفاده در این مطالعه، در اتاق مخصوص تهیه این نوع غذا و تحت نظارت کارشناسان تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان در فاصله زمانی سه ساعت یکبار، فرموله و جمع آوری شد. نمونه های گاواژ به آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان منتقل شد و با استفاده از روش های کشت میکروبی و آزمون های بیوشیمیایی، جهت تعیین میزان شیوع باکتری استافیلوکوکوس اوریوس مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ادامه جهت تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها از روش (دیسک دیفیوژن) دیسک گذاری در محیط مولر هینتون آگار استفاده شد.

    یافته ها: 

    از بین 122 نمونه مورد مطالعه تعداد 20 نمونه (39/16%) به باکتری استافیلوکوکوس اوریوس آلوده بودند. جدایه های موردمطالعه به ترتیب نسبت به آنتی بیوتیک های باسیتراسین (100%)، کوآموکسی کلاو (60%)، سفوکسیتین (45%)، آمپی سیلین (35%)، اریترومایسین (20%)، آمیکاسین (20%) و تتراسیکلین (15%) مقاوم بودند.

    نتیجه گیری: 

     آلودگی گاواژ تولید شده در این مرکز درمانی را به سوش های استافیلوکوکوس اوریوس و همچنین وجود مقاومت آنتی بیوتیکی درجدایه ها را تایید می نماید که می توانند به عنوان تهدیدی برای سلامت بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان مورد مطالعه، تلقی گردد.

    کلیدواژگان: تغذیه با لوله، استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی، مسمومیت غذایی
  • هستی شری زاده، مصطفی رحیمی*، ابراهیم بنی طالبی صفحات 31-42
    زمینه و اهداف

    با توجه به شیوع بالای چاقی و بیماری کبد چرب ناشی از چاقی، یافتن راهکار موثر و مفید امری ضروری است. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات مقاومتی معلق TRX بر آنزیم های کبد چرب در زنان چاق و دارای اضافه وزن بود.

    روش بررسی

    30 نفر از زنان دارای اضافه وزن و چاق (7/4 ± 24/33 =BMI) که سابقه تمرین و بیماری خاص نداشتند، به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس این افراد به طور تصادفی در دو گروه تمرینTRX  (15نفر) و کنترل (15نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین شامل تمرین مقاومتی به شکل تمرینات معلق TRX بود که 3 روز در هفته در روزهای غیرمتوالی به مدت 12 هفته و هر جلسه 60 دقیقه انجام شد. متغیرهای وزن بدن، قد و سطوح آنزیم های کبدی به همراه شاخص استیاتوزیس کبدی 48 ساعت قبل و بعد از دوره تمرینی در همه آزمودنی ها اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    وزن بدن (001/0=p) و BMI (001/0=p) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته است. اما تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه در سطوح سرمی آنزیم های کبدی و شاخص استیاتوزیس کبدی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد اگرچه تمرینات مقاومتی TRX به مدت 12 هفته تاثیر مفیدی بر بهبود وزن بدن و شاخص توده بدن دارد، اما این مداخله تمرینی تاثیری بر سطوح آنزیم های کبدی و شاخص استیاتوزیس کبدی زنان چاق ندارد.

    کلیدواژگان: برنامه های ورزشی تحمل وزن، آزمایش عملکرد کبدی، چاق
  • سامره علیرضایی، کاظم شریعت نیا*، حمزه اکبری صفحات 43-53
    زمینه و اهداف

    بیماری سرطان بر جنبه های مختلف زندگی افراد از جمله ابعاد سلامت روان اثرگذار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت و شناختی-رفتاری بر خودشفقت ورزی بیماران سرطانی انجام گرفت.

    روش بررسی

    روش پژوهش آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین زنان دارای بیماری سرطان در شهر گرگان در سال 1400، 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی یک کنترل) گمارده شدند. از پرسشنامه خودشفقت ورزی نف در پیش آزمون و پس آزمون برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد و مداخله گروه درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت و درمان شناختی- رفتاری به صورت 11 جلسه 90 دقیقه ای در طی 2 ماه اجرا شد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس انجام شد.
    یافته ها:

    یافته ها

    با توجه به تتایج به دست آمده درمان پویشی فشرده و کوتاه مدت و درمان شناختی- رفتاری بر خودشفقت ورزی بیماران سرطانی اثر معنادار (01/0>p) دارد. همچنین در اثربخشی بیماران سرطانی بین دو درمان پویشی فشرده و کوتاه مدت و درمان شناختی-رفتاری تفاوت معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش درمان پویشی فشرده و کوتاه مدت و درمان شناختی رفتاری به طور معنی داری باعث افزایش خودشفقت ورزی بیماران سرطانی می شود. اما تفاوت معنی داری بین اثربخشی این دو درمان وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سرطان، رواندرمانی کوتاه مدت، درمان شناختی-رفتاری، خودشفقت ورزی
  • میترا قاضی، فریبرز باقری*، رضا قربان جهرمی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 54-66
    زمینه و اهداف

    سبک های تصمیم گیری در دوره نوجوانی از اهمیت خاصی برخوردار است و می تواند تحت تاثیر تنظیم شناختی هیجان و وضعیت اقتصادی اجتماعی قرار داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و سبک های تصمیم گیری انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. تعداد 723 نفر دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 با نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ها سبک های تصمیم گیری (اسکات و بروس، 1995)، وضعیت اقتصادی اجتماعی و شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2007) به صورت آنلاین پاسخ دادند. از روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS و روش آماری همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     تنظیم سازگارانه هیجان با سبک تصمیم گیری عقلانی دارای همبستگی مثبت و با سبک های تصمیم گیری شهودی، وابستگی، اجتنابی و آنی دارای همبستگی منفی بود (01/0>p). سبک تصمیم گیری وابستگی، اجتنابی و آنی با وضعیت اقتصادی دارای همبستگی منفی بود (01/0>p). همچنین تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و سبک های تصمیم گیری دارای نقش میانجی بود (01/0>p). اثر غیرمستقیم وضعیت اقتصادی اجتماعی بر سبک آنی (05/0-=β)، سبک اجتنابی (04/0-=β)، سبک وابستگی (03/0-=β) و سبک عقلانی
    (02/0-=β) معنادار بود (001/0>p). شاخص های برازش نیز گویای برازش مناسب مدل بودند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، برای کمک به نوجوانان در تصمیم گیری می توان برنامه هایی را برای تقویت تنظیم شناختی هیجان و اصلاح ذهنیت آنها در مورد جایگاه اقتصادی اجتماعی خود طراحی نمود.

    کلیدواژگان: نوجوان، تصمیم گیری، تنظیم هیجان، وضعیت اقتصادی اجتماعی
  • میترا عاشوری، محسن کچویی*، الهه وحیدی صفحات 67-78
    زمینه و اهداف

    عوامل روانشناختی مختلفی اغلب بهزیستی روانشناختی افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس را تهدید می کنند و بررسی وضعیت روانی-اجتماعی این بیماران امر مهمی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی اجتناب تجربی در رابطه بین شفقت نسبت به خود و بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به ام اس بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود.حجم نمونه شامل 220 نفر از افراد مبتلا به ام اس ساکن شهر تهران در سال 1398 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف فرم کوتاه (PWBS)، مقیاس شفقت نسبت به خود (SCS) و پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ II) استفاده شد. در نهایت داده ها با روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    شفقت به خود همبستگی مثبت معناداری با بهزیستی روان شناختی (66/0r=، 01/0>p) و همبستگی منفی معناداری با اجتناب تجربی (72/0-r=، 01/0>p) و نیز اجتناب تجربی همبستگی منفی معناداری با بهزیستی روان شناختی (65/0r-=، 01/0>p) دارد و همچنین نتیجه بررسی اثر غیرمستقیم نشان داد که شفقت به خود می تواند با واسطه گری اجتناب تجربی، بهزیستی روانی را به طور معناداری پیش بینی کند (35/0= β؛ 001/0>p).

    نتیجه گیری:

     باتوجه به یافته های پژوهش می توان اذعان نمود که اجتناب تجربی و شفقت نسبت به خود نقش مهم و تاثیرگذاری بر بهزیستی روانشناختی افراد مبتلا به ام اس دارند و بر این اساس می توان نتیجه گرفت که با افزایش انعطاف پذیری روانشناختی (کاهش اجتناب تجربی) می توان تا حدودی سبب بهبود بهزیستی روانشناختی در این بیماران شد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، بهزیستی روانشناختی، خودشفقتی، اجتناب تجربی
  • بدری ترکی، فروغ فاروقی، علی عزیزی، ایمان تقی زاده فیروزجایی* صفحات 79-88
    زمینه و اهداف

    یکی از وظایف پرستاران رعایت حقوق بیماران است که حقوق بیماران همان انتظاراتی است که بیمار از مراکز خدمات درمانی دارد. مطالعه حاضر با هدف مرور بر مطالعات قبلی در خصوص میزان آگاهی و رعایت حقوق بیمار از دیدگاه بیماران و پرستاران انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه مروری است که با معیار ورود شامل ارتباط مقالات با منشور حقوق بیمار، وجود یکی از کلیدواژه ها شامل «حقوق بیمار»، «منشور حقوق بیمار»، «نگرش»، «آگاهی»، «پرستار» و «ایران» در عنوان مقاله و انجام مطالعه اختصاصا بر روی پرستاران و بیماران بستری در بیمارستان ها در بازه زمانی سال های 1377 تا 1397 با جست و جو درپایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل SID، ایرانمدکس، مگیران، ایران داک، پابمد و موتور جستجوگر گوگل اسکالر به دست آمد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که رعایت حقوق بیمار توسط پرستاران در سطح مطلوبی قرار نداشت. در برخی از مطالعات نتایج نشان داد که هرچه سابقه کار پرستار و میزان تحصیلات بیمار بالاتر باشد، حقوق بیمار در سطح مطلوب تری رعایت می گردد.

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج به دست آمده، ارایه دهندگان خدمت پزشکی در خصوص رعایت بیشتر حقوق مرتبط با ارایه اطلاعات به بیماران و حق انتخاب و تصمیم گیری ایشان باید آگاه شوند زیرا آگاهی هر چه بیشتر و رعایت بیشتر حقوق بیماران منجر به افزایش کیفیت مراقبت و بهبود روابط بین بیمار و کادر درمان و همچنین کاهش میزان شکایت بیماران می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، حقوق بیمار، پرستاران، مرور مقالات، ایران
  • فرهاد هادی نژاد* صفحات 89-96
    زمینه و اهداف

    امروزه همه گیری کووید-19 سلامت و اقتصاد جوامع مختلف را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. لذا شناسایی رویکردهای مقابله با این بیماری با کمک روش های علمی و حمایت از این رویکردها توسط مردم و دولت مردان بسیار مهم است. از این رو تحقیق حاضر تلاش دارد رویکردهای مقابله با شیوع بیماری کرونا را با کمک روش های آماری و تحقیق در عملیات نوین شناسایی و اولویت بندی نماید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است. در گام اول 46 رویکرد مقابله با شیوع بیماری با مرور و تحلیل مطالعات پیشین احصاء و در دو گروه عوامل فردی و دولتی طبقه بندی گردیدند. سپس با کمک خبرگان و متخصصان درگیر در حوزه بیماری، مولفه های پیشنهادی اعتبارسنجی و کیفی سازی گردیدند و در گام نهایی رویکردهای منتخب با کمک روش بهترین-کمترین (به عنوان جدیدترین روش تصمیم گیری چند معیاره) اولویت بندی و تحلیل گردیدند.

    یافته ها:

     نتایج نهایی تحقیق بر تاثیر بالای برخی عوامل فردی مانند «اقدام برای واکسیناسیون بموقع، رعایت فاصله اجتماعی و حضور بموقع در مراکز درمانی» و برخی عوامل دولتی مانند «سرعت در تامین و اجرای برنامه واکسیناسیون سراسری، غربالگری گسترده و انجام ارزان و آسان تست کرونا و همچنین تامین دارو، تجهیزات و نیروی انسانی مورد نیاز مراکز درمانی» در مقابله با شیوع بیماری کووید-19 تاکید دارد.

    نتیجه گیری: 

    رعایت ملاحظات فردی و سیاست گذاری صحیح عوامل دولتی با اولویت های ذکر شده در تحقیق می تواند تاثیر فراوانی در مقابله با شیوع ویروس کووید-19 داشته باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، همه گیری، تصمیم گیری
  • نفیسه محمد، محمد حاتمی*، مژگان نیکنام صفحات 97-105
    زمینه و اهداف

    بیماری ام اس یکی از اختلالات مزمن و ناتوان کننده عصبی شناختی است که بیماران مبتلا به آن به دلیل نقص بدنی از احساس امنیت و احساس خودکارآمدی پایینی برخوردارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و نظم جویی فرآیندی هیجان بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به ام اس انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. 20 نفر از بیماران مبتلا به ام اس (دارای پرونده پزشکی در انجمن ام اس تهران در سال 1399) به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه های آموزش به مدت سه ماه تحت درمان شناختی رفتاری و تنظیم هیجان قرار گرفتند اما گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. میزان خودکارآمدی به وسیله پرسشنامه خودکارآمدی شرر قبل، بعد از مداخله و سه ماه بعد از مداخله اندازه گیری شد. در انتها داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد دو روش درمان شناختی-رفتاری و نظم جویی فرآیندی هیجان موجب افزایش خودکارآمدی بیماران گردید (01/0>p). آزمون تعقیبی توکی نشان داد که مداخله هیجان مدار در مقایسه با مداخله شناختی رفتاری در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری میانگین بالاتری دارد که در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار نبود.

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت هر دو درمان شناختی- رفتاری و نظم جویی فرآیندی هیجان در بهبود خودکارآمدی بیماران مبتلا به ام اس موثر بود و می توان از هر دو رویکرد در جهت کاهش مشکلات روان شناختی در این بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، ام اس، خودکارآمدی، درمان شناختی-رفتاری
  • نجمه باقیان، عادل افتخاری، محسن شتی، بتول احمدی* صفحات 106-110
|
  • Bagher Hasanvand, Esfandiar Azad*, Mohsen Eskandari Pages 4-19
    Background and aims

    Job issues are one of the most important causes of stress. The aim of this study was to design and validate the occupational stress management training for navy personnels.

    Methods

    The present study was a combination of grounded theory and modeling. In the qualitative stage, the statistical population included all industrial-organizational and occupational specialists, senior staff, and headquarters staff that 22 people were selected by purposive sampling. The data collection tool at this stage included interviews. Also, in the quantitative stage, the statistical population included the staff of navy and the headquarters of the navy, who were selected by available sampling method of 300 people, and the data were analyzed using SPSS and AMOS software, and the model fit was examined. To construct the training program, 12 experts were selected from among the statistical population of the qualitative stage.

    Results

    The research findings in the qualitative stage showed that 114 concepts were extracted and 23 components were obtained and classified into six main dimensions including causal factors, main category, underlying factors, intervening factors, strategies, and consequences. The modeling results showed that the model has a good fit and explained 60% of the variance of job stress. Also, taking into account the results of the previous stages, the occupational stress management package (initial package) was developed. This package was adjusted in 12 2-hour sessions, and its face and content validity (lawshe) was calculated and confirmed.

    Conclusion

    The training program designed in this study can be used to manage the occupational stress in navy personnels.

    Keywords: Occupational Stress, Navy Personnel, Training Program
  • Omid Ghobadi, Anoosheh Sharifan, Vida Pesarakloo, AtaOllah Rafei Tabrizi, Yalda Alizadeh, Vahid Amjad, Afshin Akhondzadeh Basti* Pages 20-30
    Background and aims

    Staphylococcus aureus is one of the most common foodborne pathogens, which is far more isolated from hospital foods and plays a key role in food poisoning. This study was conducted to investigate the prevalence of Staphylococcus aureus strain isolated from the foods of patients’ gavage samples and to determine their antibiotic resistance patterns in a military hospital in Tehran.

    Methods

    Totally, 122 samples of gavage used in this study were formulated and collected in the special room under the supervision of nutrition and diet experts every three hours. To determine the prevalence of Staphylococcus aureus, the gavage samples were evaluated in the pathobiology laboratory of the hospital using microbial culture and biochemical tests. Then, the method of disk placement in Müller-Hinton agar medium was used to evaluate antibiotic resistance pattern of the isolated microorganisms.

    Results

    Among the 122 samples, 20 (16.39%.) were infected by Staphylococcus aureus. The isolated microorganisms were resistant to bacitracin (100%), coamoxiclav (60%), cefoxitin (45%), ampicillin (35%), erythromycin (20%), amikacin (20%), and tetracycline (15%), respectively.

    Conclusion

    The results of this study represent the contamination of the gavage samples in this medical center with Staphylococcus aureus strains as well as the presence of antibiotic resistance in the isolated microorganisms, which can be considered as a threat to the health of patients admitted to the special care department.

    Keywords: Tube Feeding, Staphylococcus aureus, Antibiotic Resistance, Food Poisoning
  • Hasti Sherizade, Mostafa Rahimi*, Ebrahim Banitalebi Pages 31-42
    Background and aims

    Due to the high prevalence of obesity and fatty liver disease caused by obesity, it is necessary to find an effective and useful solution. Therefore, the aim of this study was to examine the effect of 12 weeks of TRX training on fatty liver enzymes in obese and overweight female.

    Methods

    Totally, 30 overweight and obese female (BMI=33.24±4.7) who had no history of exercise or certain diseases were selected as a purposive sampling. Then, they were randomly divided into two groups of TRX training (n=15) and control (n=15). The training protocol included resistance training in the form of TRX suspension training, which was performed three days a week on non-consecutive days for 12 weeks, and each session lasted 60 minutes. Body weight, height and levels of liver function tests (LFTs) along with hepatic steatosis index (HSI) were measured 48 hours before and after the training period.

    Results

    It was found that body weight (p=0.001) and BMI (p=0.001) in the exercise group decreased significantly compared to the control group. However, there was no statistically significant difference between the two groups in the serum levels of LFTs as well as HSI.

    Conclusion

    It seems that although TRX resistance training for 12 weeks has a beneficial effect on improving body weight and BMI, this training intervention has no effect on LFTs and HSI in overweight and obese women.

    Keywords: Weight-Bearing Exercise Programs, Liver Function Tests, Obesity
  • Samereh Alirezaee, Kazem Shariat Nia*, Hamzeh Akbari Pages 43-53
    Background and aims

    Cancer is impressive on different aspects of life,  including mental health. The present research aimed to investigate and compare the effectiveness of cognitive-behavioral psychotherapy  (CBT) and intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on self-compassion in cancer patients.

    Methods

    An experimental study with pre-test/post-test and with control group was designed. Among women with cancer in Gorgan city in 2020, 30 people were selected and randomly divided into three groups (two experimental and one control groups). Neff's self-compassion scale was used in the pre-test and post-test to collect data. The intervention of ISTDP and CBT was conducted in 11 sessions of 90 minutes over two month. The control group remained on the waiting list. Data analysis was performed by covariance statistical analysis.

    Results

    According to the findings ISTDP and CBT have a significant effect on self-compassion in cancer patient (p<0.01). However, no significant difference was found in the effectiveness between ISTDP and CBT

    Conclusion

    Based on the results, ISTDP and CBT increase the self-compassion in cancer patients. Nevertheless, there is not significant diffrence between the effectiveness of these two treatments.

    Keywords: Cancer, Short Term Psychotherapy, Cognitive Behavioral Therapy, Self-Compassion
  • Mitra Ghazi, Fariborz Bagheri*, Reza Ghorban Jahromi, Khadijeh Abu Al-Moali Al-Husseini Pages 54-66
    Background and aims

    Decision-making styles in adolescence are of particular importance and can be influenced by the cognitive regulation of emotion and socioeconomic status. The present study was conducted to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between socio-economic status and decision-making styles.

    Methods

    This descriptive-correlational study was a structural equation modeling. A total of 723 secondary school students in Tehran , in the academic year 2020-2021, were selected by random cluster sampling method. They answered online the general decision-making scale (Scott & Bruce, 1995), socio-economic status questionnaire, and cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2007). Structural equation modeling method with AMOS and Pearson correlation statistical method with SPSS were used for data analysis.

    Results

    The adaptive regulation of emotion had a positive correlation with the rational decision-making style and a negative correlation with the intuitive, dependent, avoidant and, spontaneous decision-making styles (p<0.01). The decision-making styles of dependent, avoidant, and spontaneous had a negative correlation with economic status (p<0.01). Also, the cognitive regulation of emotion had a mediating role in the relationship between socio-economic status and decision-making styles (p<0.01). Indirect effect of socio-economic status on spontaneous (β=-0.05), avoidance (β=-0.04), dependency (β=-0.03), and rational styles (β=-0.02) were significant (p<0.001). The fit indices also sohwed the proper fit of the model.

    Conclusion

    Based on the results of this study, programs can be designed to strengthen teenagers’ cognitive regulation of emotion and to improve their mentality about their socio-economic status in order to make their decisions.

    Keywords: Adolescent, Decision Making, Emotional Regulation, Socioeconomic Status
  • Mitra Ashoori, Mohsen Kachooei*, Elahe Vahidi Pages 67-78
    Background and aims

    Various psychological factors often threaten the psychological well-being of people with multiple sclerosis, and it is important to study the psychosocial status of these patients. Accordingly, the aim of this study was to investigate the mediating role of experimental avoidance in the relationship between self-compassion and psychological well-being in patients with MS.

    Methods

    This was a descriptive-correlation study. The sample size included 220 people with MS living in Tehran in 2020 who were selected by available sampling method. To collect data, Short-form Ryff Psychological Well-Being (PWBS), Self-Compassion Scale (SCS) and Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II) were used. Finally, data were analyzed by the Pearson correlation and structural equation model.

    Results

    The self-compassion had a significant positive correlation with psychological well-being (r=0.66, p<0.01) and a significant negative correlation with experimental avoidance (r=-0.72, p<0.01). Also, experimental avoidance had a significant negative correlation with psychological well-being (r=-0.65, p<0.01). The results of the indirect effect showed that self-compassion can significantly predict psychological well-being through the mediation of experimental avoidance (β=0.35; p<0.001).

    Conclusion

    According to the research findings, it can be acknowledged that experiential avoidance and self-compassion have an important role and influence on the psychological well-being of people with MS. Based on this, it can be concluded that by increasing psychological flexibility (reducing experimental avoidance), psychological well-being can be improved to some extent.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Mental Health, Self-Compassion, Experiential avoidance
  • Badri Turki, Forough Faroughi, Ali Azizi, Iman Taghizadeh Firozjaie* Pages 79-88
    Background and aims

    One of the duties of nurses is to observe the patients’ rights, which are the expectations that patients have from medical services. The aim of this study was to review previous studies about the level of awareness and observation the patient rights from the perspective of patients and nurses.

    Methods

    In a review study the inclusion criteria of the articles were the relationship of the articles with the patient’s bill of rights, using keywords such as “Patient’s rights”, “Patient’s bill/charter of right”, “Attitude”, “Awareness”, “Nurse”, and “Iran” in the title of the article, and conducting a study specifically on nurses and patients hospitalized in the period of 1998 to 2018 in internal and external databases including SID, Iran medex, Magiran, Irandoc, pubmed, and Google scholar search engine.

    Results

    The results showed that the observation of patients’ rights by nurses was not at a desired level. In some studies, better patient's rights were respected in nurses with more work experience or in patients with higher educational level.

    Conclusion

    Based on the results, medical service providers should have excellent level of respect for patients’ rights with providing information to patients and their right to choose and to make decisions, because more awareness and more respect for patients' rights will lead to an increase in the quality of care and an improvement in the relations between the patient and the treatment staff as well as a decrease in the number of  patients' complaints.

    Keywords: Awareness, Patient's Right, Nurses, Review Literature, Iran
  • Farhad Hadinejad* Pages 89-96
    Background and aims

    Nowadays, the Covid-19 has increasingly affected the health and economy of different societies. Therefore, it is important to identify approaches to deal with this disease by scientific methods and to support these approaches by people and governors. Thus, the present study tries to identify and prioritize the approaches to deal with the Covid-19 outbreak by statistical methods and novel operation research.

    Methods

    The present study is a descriptive survey. In the first step, 46 approaches of dealing with the Covid-19 outbreak were classified into two groups of individual and government factors by reviewing and analyzing the previous studies. Then, with the help of experts and specialists, the proposed components were validated and qualified. In the final step, the selected approaches were prioritized and analyzed with the help of Best-Worst Method.

    Results

    The final results is emphasized on the high impact of some individual factors such as “timely vaccination, to observe the social distancing, and timely attendance at medical centers” as well as some govermental factors such as “speed in providing and implementing the national vaccination program, extensive screening, inexpensive and easy corona testing, and providing medicine, equipment and manpower for medical centers” for dealing with the Covid-19 outbreak.

    Conclusion

    Observance of individual considerations and correct policies  of governmental factors, with the priorities mentioned in this study, can have a great impact on dealing dealing with the Covid-19 outbreak.

    Keywords: COVID-19, Epidemics, Decision Making
  • Nafiseh Mohammad, Mohammad Hatami*, Mojgan Niknam Pages 97-105
    Background and aims

    Multiple sclerosis (MS) is one of the chronic and debilitating neurological disorders in which patients have low sense of security and low self-efficacy due to physical disabilities. The present study was conducted to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) and process model of emotion regulation on the self-efficacy of patients with MS.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental type with pretest-posttest design and follow-up. Twenty patients (with medical records in the Tehran MS Association in 2020) were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The training groups underwent CBT or process model of emotion regulation for three months, but the control group was placed on a waiting list. Self-efficacy was measured by Sherer's Self-Efficacy Scale before, after, and three months after the intervention. At the end, the data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that two methods of CBT and process model of emotion regulation increased the patients' self-efficacy (p<0.01). Tukey post hoc test showed that process model of emotion regulation had a higher mean compared to CBT in both post-test and follow-up stages, which was not significant at 95% confidence level.

    Conclusion

    It can be concluded that both CBT and process model of emotion regulation are effective in improving the self-efficacy of patients with MS, and both approaches can be used to reduce the psychological problems in such patients.

    Keywords: Emotional Regulation, Multiple Sclerosis, Self Efficacy, Cognitive Behavioral Therapy
  • Najmeh Baghian, Adel Eftekhari, Mohsen Shati, Batoul Ahmadi* Pages 106-110